Da li ste znali?

 • Šta je žgaravica?

  Žgaravica je medicinsko stanje uzrokovano biološkim uzrocima. Žgaravica počinje kao žareći, paleći bol iza grudne kosti, šireći se gore prema vratu. Često je prati osjećaj vraćanja hrane, s kiselim ili gorkim okusom u ustima. Žgaravica može biti udružena s pojavom težih simptoma mučnine i povraćanja. Liječenje žgaravice može smanjiti intenzitet ovih težih simptoma.

  1
 • Kako nastaje žgaravica?

  Do žgaravice dolazi kada kružni mišić između jednjaka i želuca, nazvan donji ezofagealni sfinkter, a koji inače predstavlja prepreku vraćanju hrane u jednjak, postane slab i počinje se neprikladno otvarati u pogrešno vrijeme. To dovodi do toga da se želučana kiselina i ostali sadržaji iz želuca vraćaju natrag u jednjak, nadražujući sluznicu i dovodeći do pojave simptoma.

  1
 • Kako olakšati noćnu žgaravicu?

  U 80% slučajeva simptomi žgaravice se javljaju tokom noći. Lijeganje s punim stomakom uzrokuje veći pritisak u želucu, koji dovodi do protiskivanja hrane (i prateće kiseline) natrag u jednjak. Zadnji obrok pred spavanje uzmite bar tri do četiri sata prije odlaska u krevet.

  75% osoba koje pate od žgaravice navode da ih simptomi bude ili ometaju spavanje. Zato oko 40% osoba navode da noćne žgaravice negativno utječu na njihovu radnu sposobnost tokom sljedećeg dana.

  Položaj u krevetu može utjecati na pojavu simptoma žgaravice. Ako spavate na desnom boku, leđima ili stomaku, promjena položaja može vam pomoći. Istraživanja pokazuju da spavanje na lijevom boku smanjuje noćne simptome žgaravice. Podizanje gornjeg dijela tijela (ne samo glave) za 15-20 cm također može dovesti do olakšanja simptoma.

  1
 • Da li je žgaravica bolest ili simptom?

  Žgaravica nije samo mala, trivijalna nelagoda. Žgaravica je najčešći simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), iako se GERB može javljati i bez simptoma žgaravice. Do pojave GERB-a može doći i kod djece. Hronični refluks (vraćanje kiseline) može voditi do razvoja ozbiljnih komplikacija. Konsultirajte vašeg ljekara ako se epizode žgaravice javljaju dva ili više puta sedmično. Dugotrajno prisustvo kiseline na sluznici jednjaka može dovesti do oštećenja sluznice jednjaka poput tzv. Baretovog jednjaka, erozivne upale jednjaka, nastanka ožiljnih striktura (suženja) u jednjaku, pa čak i nastanka karcinoma jednjaka.

  1
 • Kako razlikovati žgaravicu od sličnih simptoma koji potiču od drugih organa?

  Zbog toga što se javlja iza grudne kosti (u projekciji mjesta gdje se nalazi srce) i ponekad dovodi do bolnih senzacija, žgaravica na prvi pogled često asocira na simptome bolesti srca, ali na sreću, to nije tako. Treba obratiti pažnju i na simptome koji često prate žgaravicu, poput podrigivanja, nadimanja i pojave gasova, te kiselog okusa u ustima. Simptomi žgaravice pogoršavaju se nakon obilnog obroka, pušenja, konzumiranja alkohola ili kafe, a poboljšavaju se nakon uzimanja lijekova kao što je Fenix Neo®. Ovakvi simptomi nisu indikativni ili nisu konzistentno povezani sa simptomima koje izazivaju bolesti srca. Oko 20% posjeta ljekarima hitne pomoći zbog bola u grudima završava s dijagnozom žgaravice.

  1
 • Čuli ste za hijatalnu herniju, o čemu se radi?

  Hijatalna hernija je čest uzrok žgaravice. Hijatus je otvor na dijafragmi, velikom pljosnatom mišiću koji razdvaja grudnu od stomačne šupljine, kroz koji jednjak prolazi na svom putu do želuca u stomaku. Dijafragma drži želudac na njegovom mjestu. Ukoliko dođe do slabljenja dijafragmalnog mišića, dijelovi želuca i jednjaka prolaze natrag u grudnu šupljinu: to se zove hijatalna hernija, kada dolazi do javljanja ili pogoršavanja već postojećih simptoma žgaravice.

  1
 • Da li je žgaravica simptom čira na želucu?

  Žgaravica obično ne dovodi do razvoja želučanog ulkusa („čira na stomaku“). Zapravo, žgaravica može biti simptom, ali je rijetko uzrok ovakvog ulkusa. Najčešći uzrok ulkusa je infekcija bakterijom Helicobacter pylori, koja se najčešće prenosi putem kontaminirane vode ili hrane. Liječi se primjenom kombinacije lijekova, tzv. inhibitora protonske pumpe i najčešće dva antibiotika, tokom nekoliko sedmica.

  1
 • Komplikacije žgaravice?

  Žgaravica ne uzrokuje samo neugodan osjećaj paljenja ili žarenja. Česti ili veliki refluksi mogu nadražiti sluznicu jednjaka, ali mogu doprinijeti pogoršanju stanja poput sinusitisa (upale sinusa) ili astme, dovesti do kašlja, problema s gutanjem, promuklosti, lošeg zadaha, upale desni, pa čak i do erozije zubne cakline. Kiselina iz želuca može nadražiti ili oštetiti bilo koju organsku površinu s kojom dođe u kontakt.

  1
 • Koliko često se javlja žgaravica?

  1 od 10 osoba pati od žgaravice na dnevnoj osnovi. Procjenjuje se da oko 80.000 stanovnika BiH pati od žgaravice bar jedanput mjesečno, a oko 35.000 odraslih ima žgaravicu na dnevnoj osnovi. Čak i mala djeca mogu iskusiti simptome žgaravice, ali žgaravica je najčešća kod starijih osoba, kao i među trudnicama. 40-80% trudnica pati od žgaravice. Oko 94% osoba koje pate od žgaravice vezuju svoje tegobe za specifičnu vrstu hrane.

  1
 • Savjeti koji mogu pomoći u olakšavanju simtoma žgaravice

  Promjene stila života mogu dovesti do smanjenja učestalosti pojave žgaravice. Ovo uključuje poznavanje vrsta hrane koja „ne godi“, smanjenje tjelesne težine (smanjenje 10% tjelesne težine ponekad vas može riješiti simptoma žgaravice), izbjegavanje nošenja tijesne odjeće, izbjegavanje alkohola i određene vrste hrane (naročito začinjene, pržene i masne), prestanak pušenja i smanjenje stresa. Preporučuje se izbjegavanje čokolade, kafe, gaziranih pića, sokova na bazi citrusnog voća, luka, proizvoda na bazi paradajza... Smanjite so i masnoće u ishrani, a povećajte udio vlaknaste hrane. Podijelite vaše obroke u više manjih porcija. Možete pokušati i sa žvakaćim gumama: žvačite ih 30 minuta nakon obroka. Ovo stimulira lučenje pljuvačke i gutanje, što smanjuje vraćanje kiseline nakon obroka. Birajte žvakaće gume bez šećera – i bez peperminta. Izbjegavanje i smanjenje svakodnevnog stresa može pomoći da ublažite simptome žgaravice. U svakom slučaju, žgaravica nije nešto s čim morate živjeti.

  1
 • Pijte mineralnu vodu!

  U slučaju da osjetite žgaravicu tokom večere ili zabave koju ne možete napustiti prije vremena, a zaboravili ste uzeti vaš lijek, pokušajte sebi pomoći s mineralnom vodom. Iako ovo kratkotrajno „drži vodu“, mineralna voda može privremeno olakšati vaše tegobe jer sadrži male količine bikarbonata koji mogu djelimično neutralizirati želučanu kiselinu.

  1
 • Da li je mlijeko pravi izbor protiv simptoma žgaravice?

  Možda vam je neko savjetovao da se protiv žgaravice borite čašom mlijeka. Takva praksa nije u saglasnosti s rezultatima naučnih istraživanja. Ljekari više ne preporučuju pijenje mlijeka kao rješenje za žgaravicu – naime, dokazano je da mlijeko privremeno smanjuje simptome, ali kasnije dovodi do povećanja lučenja kiseline u želucu, što vas uvodi u začarani krug sve jače žgaravice.

  1
 • Da li je žgaravica nešto novo?

  Ne odustajte, ljudi se bore sa žgaravicom hiljadama godina. Prvi historijski zapis o liječenju žgaravice datira još iz prvog stoljeća nove ere. Ukoliko ne uspijete na ove načine, tu su efikasni lijekovi koji će otkloniti vaše probleme u nekoliko dana.

  1
 • Utjecaj pušenja

  Ne samo aktivno, već i pasivno pušenje može uzrokovati pojavu simptoma žgaravice. Udisanje duhanskog dima pokazuje farmakološki učinak na opuštanje donjeg ezofagealnog sfinktera. Ono je naročito značajno kod djece gdje simptomi žgaravice može doprinijeti drugim medicinskim stanjima poput grčeva i razdražljivosti.

  1
 • Žgaravica u genima!

  Žgaravicu možete ubrati s vašeg porodičnog stabla! I geni imaju utjecaja na pojavu ovih simptoma. Da li vaš otac troši antacide kao slatkiše? Da li vaša sestra osjeća žgaravicu nakon svake popijene kafe? Određeni geni nose 43% mogućnosti da doživite epizode žgaravice.  No, bez obzira na uzrok – čili papričice, tablete protiv bolova ili naprosto genetsku predispoziciju – postoje opcije da izađete na kraj sa simptomima koji vas muče.

  1
 • Lijekovi kao uzrok žgaravice

  I mnogi lijekovi mogu uzrokovati žgaravicu. Žgaravica je neželjeni efekat velikog broja najčešće primjenjivanih lijekova. Ovdje spadaju neki lijekovi protiv astme, blokatori kalcijskih kanala – lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje povišenog krvnog pritiska, antihistaminici, sedativi i antidepresivi. Ovdje spadaju i neki kontraceptivi, lijekovi protiv grčeva (antispazomodici), kao i bezreceptni lijekovi poput ibuprofena, naproksena ili aspirina. Sildenafil, koji se koristi u liječenju erektilne disfunkcije, također može dovesti do žgaravice. Ukoliko imate žgaravicu, a uzimate neke lijekove, posavjetujte se s vašim ljekarom ili farmaceutom. 

  1
 • Čaj od nane? Ne, hvala!

  Nana (menta, metvica) može dovesti do žgaravice. Iako čaj od nane slovi kao blagotvorno sredstvo za otklanjanje bolova u stomaku, šolja ovakvog čaja može dovesti ili pogoršati simptome žgaravice. Nalazi se na listi hrane koju trebate izbjegavati ako patite od žgaravice. Nana dovodi do opuštanja stomačnih mišića, što zvuči kao dobra ideja ukoliko vas „muči stomak“. Ali to može dovesti do problema ukoliko dođe do opuštanja donjeg ezofagealnog sfinktera, mišića koji razdvaja jednjak od želuca. Kao što smo spomenuli, ukoliko je ovaj kružni mišić suviše slab ili previše opušten, želučana kiselina može se vratiti u jednjak i dovesti do nastanka simptoma žgaravice.

  1
 • Stariji lijekovi protiv žgaravice

  Prije pojave modernih lijekova protiv žgaravice često su se koristili tzv. antacidi – lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Iako su obogaćeni voćnim aromama i privlačnim okusom, to nisu slatkiši, pa je njihovo prečesto korištenje moglo donijeti još više problema i prikriti stanje u osnovi nastanka žgaravice. Ovi lijekovi mogu uzrokovati neželjene efekte poput dijareje (proljeva) ili opstipacije (zatvora).

  1
 • Novi i najnoviji lijekovi protiv žgaravice

  Većina osoba koje navode da pate od žgaravice na sedmičnoj osnovi također navode da to stanje traje duže od pet godina. Ne morate živjeti sa žgaravicom – pokušajte riješiti problem novijim lijekovima. Postoje tzv. H2 blokatori, koji smanjuju lučenje kiseline u sljedećih 12 sati. Još novija generacija lijekova koji se sada mogu nabaviti bez ljekarskog recepta – tzv. inhibitori protonske pumpe poput lijeka Fenix Neo® – još efikasnije zaustavljaju lučenje kiseline i ublažavaju ili otklanjaju simptome žgaravice u sljedeća 24 sata, nakon samo jedne tablete dnevno. Slijedite uputstva o lijeku. Ukoliko je žgaravica i nakon nekoliko dana liječenja i dalje veoma izražena, posjetite vašeg ljekara.

  1
 • Da li najnoviji lijekovi ometaju probavu hrane?

  Kod nekih osoba javlja se sumnja da ukoliko koriste lijekove koji smanjuju lučenje želučane kiseline, neće moći probaviti hranu. To je samo mit. Naše tijelo proizvodi kiselinu koja zajedno s enzimima crijevnog soka pomaže da se hrana razloži i probavi te ubija štetne bakterije u želucu. Iako bezreceptni lijekovi iz klase inhibitora protonske pumpe koče lučenje želučane kiseline i na taj način otklanjaju simptome žgaravice, oni dopuštaju lučenje određene količine kiseline koja je sasvim dovoljna za normalnu probavu hrane.

  1