O žgaravici

Refluks ili vraćanje kiselog želučanog sadržaja iz želuca u jednjak.

Želučani refluks je stanje vraćanja kiselog želučanog sadržaja iz želuca u jednjak. Ukoliko se javlja samo u kratkotrajnim periodima i bez simptoma, smatra se dijelom normalne fiziologije tog segmenta probavnog trakta.

Refluks je normalna pojava koja se javlja kod zdrave dojenčadi, djece i odraslih. Epizode su obično kratke i ne uzrokuju uznemirujuće simptome ili komplikacije. Međutim, kao bolest, gastroezofagealni refluks karakterizira se određenim simptomima.

Najčešći simptom gastroezofagealnog refluksa je žgaravica. Mogu se javiti i povraćanje ili poteškoće s gutanjem u smislu otežanog gutanja ili bola pri gutanju kada se smatra da je kiselina iz želuca, vraćajući se u jednjak, već dovela do oštećenja sluznice jednjaka. Gastroezofagealni refluks može imati posljedice i po okolne organe uključujući glasne žice, grlo i sl.

Kada jedemo, hrana na putu iz usta u stomak prolazi kroz jednjak, cjevastu strukturu koja je kod odraslih osoba 25 centimetara duga i oko 2,5 centimetara široka. Jednjak je načinjen od slojeva tkiva i mišića koji se šire i stežu kako bi gurali hranu u stomak putem serije talasastih pokreta poznatih kao peristaltika.

Na donjem kraju jednjaka, gdje se jednjak nastavlja u želudac, postoji prsten mišića koji se zove donji ezofagijalni sfinkter. Nakon gutanja ovaj se mišić opušta kako bi omogućio prolaz hrane u želudac, a zatim se kontrahuje kako bi se spriječilo vraćanje hrane i kiseline u jednjak.

Međutim, ponekad se dešava da ovaj mišić na dnu jednjaka oslabi ili se opusti, što povremeno omogućava vraćanje sadržaja želuca iz želuca u jednjak. To se uglavnom dešava neposredno nakon obroka, kratko traje i ne uzrokuje pojavu simptoma. Normalno, refluks kiseline se javlja vrlo rijetko i to uglavnom u snu.

Refluks kiseline postaje bolest gastroezofagealnog refluksa (GERD) kada dovede do pojave simptoma ili oštećenja unutrašnjosti jednjaka kiselinom. Količina refluksa kiseline koja dovodi do pojave GERD-a varira. Općenito, oštećenje jednjaka češće se dešava kada je refluks učestao s vraćanjem vrlo kiselog sadržaja ili kada se jednjak ne može brzo osloboditi kiseline.

Faktori koji mogu doprinijeti nastanku refluksa su: stres, pušenje, alkohol, određene vrste hrane, nepravilna ishrana u smislu preobilnih obroka, brzog gutanja kao i nedovoljnog žvakanja hrane.

Mogućnost pojave refluksa povećava prisustvo tzv. Hijatus hernije. Hijatus hernija je češća kod osoba starijih od 50 godina. Gojaznost i trudnoća također doprinose nastanku hijatus hernije. Tačan uzrok je nepoznat, ali može biti povezan sa slabljenjem tkiva oko dijafragme, do čega dolazi u starijem dobu. Hijatus hernija nastaje ako postoji slabost mišića dijafragme ili otvora tzv. hijatusa, koji se nalazi na dijafragmi i kroz koji prolazi jednjak, te usljed te slabosti dolazi do prolaska želuca iz trbušne u grudnu šupljinu kada nastaje tzv. klizeća hijatus hernija.

Bosnalijek ima reputaciju proizvođača lijekova najviših standarda kvaliteta. Sistem kontrole kvaliteta kompanije u potpunosti je usklađen sa domaćim i međunarodnim pravilima i standardima dobre proizvođačke prakse, ispunjavajući očekivanja i pravdajući povjerenje kupaca, partnera i regulatornih institucija. 

Kontakt

  • Bosnalijek d.d. Jukićeva 53 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina
  • Tel. +387(0)33 254 596
  • Mail : info@bosnalijek.ba

© 2020, Bosnalijek. All Rights Reserved

Web development: innovationmedia.ba